UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Deserti

Torta od rogača za sve prilike

SASTOJCI:

4 jaja;

4 naribane jabuke;

1 šalica ulja;*

1 šalica šećera;(može i smeđi šećer);

1 šalica glatkog brašna

1 šalica grožđica natopljenih u rumu (10 dkg); (može i brusnice!)

1 šalica mljevenog rogača (npr. Franck);

½  šalice mlijeka;

1 prašak za pecivo;

1 vanilin šećer;

10 dkg čokolade za kuhanje otopljeno na pari zajedno s vrhnjem za kuhanje (koristi se manje masno ili se može koristiti sojino mlijeko ili vrhnje, ali se ono umiješa kada je čokolada otopljena u malo vode)!

* šalica srednje veličine ista mjera za sve sastojke;

Napomena: mogu se naribati i 1-2 mrkve;

Glazura:

1 dcl slatkog vrhnja za kuhanje;

10 dkg čokolade za kuhanje; (po potrebi ako želimo malo deblju glazuru stavimo više čokolade);

Priprema:

Pomiješati jaja i šećer pa dodati ostale sastojke. Peći u kalupu za tortu 60 minuta na 150 ˚C (iako može i duže i kraće, što ovisi o štednjaku. Dakle, treba probati čačkalicom).

Ohlađeno preliti glazurom od 1 dl slatkog vrhnja za kuhanje i 10 dkg čokolade (staviti vrhnje i čokoladu u posudu i miješati na pari dok se ne otopi i malo zgusne.

Preliti ohlađeni kolač!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carob cake

 
Ingredients:

 

4 eggs;

 

4 apples, peeled, cored and coarsely grated ;
1 cup melted butter (oil);

 

1 cup brown sugar;

 

1 cup cake flour;
1 cup raisins;
1 cup ground carob;
½ cup milk;

 

1 packet baking powder;

 

1 vanilla essence;
1 / 3 cup bitter cocoa;

Method:

 


1. Beat the eggs and sugar until frothy.
2. Stir in gradually milk and melted butter, mix until smooth.
3. Stir in the carob, combine.
4. Mix the flour with baking powder and cocoa, add to the eggs and carob mixture. Stir and combine.
5. Add raisins and grated apples, stir and combine, add vanilla essence.
6. Pour the biscuit mixture into the greased and lightly floured springform pan.
7. Bake for 30 minutes at 180°C or until done.
8. Leave to cool before taking out of the mold, then pour a simple chocolate glaze over it (melt butter and chocolate over low heat, stirring constantly, until the glaze is smooth and shiny).