Deserti

"TIHANINA TORTA"

  • Ispis

Ovo je torta iz Montignacove kuharice, dozvoljena je i za one koji drže dijetu. 

TIHANINA   TORTA  

Potrebno: 

40 dag tamne čokolade ili čokolade za kuhanje;

10 žutanjaka;

10  bjelanjaka – snijeg;

20 dag iste čokolade za glazuru: 

Model za torte (26-28 cm) namazati margarinom i posipati oštrim brašnom (ili staviti papir za pečenje). Uključiti pećnicu na najjače da se zagrije. Jaja razdvojiti i ulupati snijeg.40 dag čokolade otopiti na pari ili u mikrovalnoj, ako je pretvrdo, da se radi gruda, može se dodati 1-2 žlice mlijeka.U vruću rastopljenu čokoladu umiješati žutanjke a zatim lagano umiješatu snijeg.Uliti u kalup za tortu i staviti u vruću pećnicu.

Peći na maksimalnoj temperaturi  8  minuta.

Izvaditi  i  odmah staviti u frižider da  se ohladi.Kad je ohlađeno, izvaditi iz kalupa i preliti glazurom. 

GLAZURA:40 dag čokolade otopiti sa 2-3 žlice mlijeka. Paziti da ne zakipi. Vruće razmazati po torti.(ova glazura se ne stvrdne do kraja pa kod rezanja ne puca)   

Uppt, siječanj 2009./Recept preporučila Višnja, članica Udruge