UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Recepti

Radionica kuhanja - Žitarice - Recepti

Škola kuhanja pri Udruzi za prevenciju prekomjerne težine

Razdoblje: 13.10. - 15.12.2011. godine

Voditelji radionice: Irena Švenda i Sonja Njunjić

Asistenti: Biserka Flajpan, Tea Tošić

1. Radionica na temu "Žitarice" održana 13.10.2011.g. u prostoriji Udruge.

Recepte pogledajte u nastavku:Radionica kuhanja - Žitarice - Recepti

 

Uppt, Up Dated, veljača 2015.

 

Deserti, Radionica kuhanja br. 7

RADIONICA KUHANJA (br.7),

Datum: 15.12.2011.(četvrtak);

Tema: „Deserti“; 

Voditelj radionice: Sonja Njunjić, Irena Švenda;

Asistenti: Tea Tošić, Biserka Flajpan;

 

 

 

 

 

FOTOGALERIJA

Mirisi i okusi blagdanskog stola

U vremenu smo blagdana i slavlja kada se više družimo, jedni drugima izražavamo lijepe želje za dobro zdravlje, uspjeh u poslu i ljubavi. Kroz povijest kao i danas ukusna je hrana pratilja svakog slavlja. Hrana je znak obilja, sreće i blagostanja i kao simbol toga hrana bi nam trebala pružati zadovoljstvo. No često se nakon slavlja osjećamo bolesno, tromo i nezadovoljno, a onaj osjećaj blagostanja kao da je najednom nestao. Svemu tome može biti uzrok upravo hrana, odnosno pretjerana konzumacija jela i pića. Pravilnim odabirom namirnica, uskusnih, delikatesnih, ali istodobno i hranjivih, postiže se osjećaj dugotrajnog zadovoljstva i lakoće, a tijelo ostaje zdravo i vitalno.  

Kako prevladati blagdanska obilja i ostati zdrav!? 

 

RECEPTI RADIONICE:

Slatko od ječma sa jabukom i mrvicama;

Slatko od celera;

Okruglice od riže sa smokvama i bademima;

Kuskus s narančom;

Krema od banana i avokada;

Torta od prosa;

Muss od suhih šljiva sa kokosom i lješnjacima;   

Slatko od ječma sa jabukom i mrvicama 

Namirnice: Ječam – 2 šalice kuhanog;Jabuka – 2 jabuke;Mrvice; Med – 2 žličice;Cimet; 

Način pripreme:

Ječam se namoći preko noći te skuha, spasira i doda se cimet i med. Jabuka se razreže na kockice i kratko skuha u malo vode, te spasira. Krušne mrvice se preprže na suhoj tavi. U čašu slaže se slojevi redom: jabuka, mrvice, ječam, jabuka, mrvice. Može se poslužiti hladno ili dok je toplo. 

Slatko od celera             

Celer kakav ne poznajete – s  mladim posnim sirom i suhim voćem za 4 osobe 

Namirnice:  1 celer srednje veličine izribati jako na sitno – odmah posipati limunovim sokom, dodati istu količinu mladog posnog sira, te dodati sitno nasjeckano raznog suhog voća kao npr.:2-3 suhe smokve,2-3 suhe marelice2-3 suhe šljive, suhe kruške;1 žlica grožđica;2- 3 samljevena oraha i/ili badema ili lješnjaka; 

Napomena: količina celera i dodataka jednaka je količini mladog sira. 

Priprema:

Sve dobro promiješati, dodati 1 žlicu meda i malo cimeta (tko voli). Ako želimo da je smjesa bude rijeđa dodamo 1-2 žlice nemasnog jogurta ili sojinog vrhnja. Jedan dio izmiksati, a jedan dio sitno nasjeckati. Sve zajedno lagano promiješati i staviti u hladnjak. Servirati hladno kao slatki prilog. Ako želimo odmah poslužiti možemo također dodati sitno naribanu jabuku ili mrkvicu, ili ocijeđene jabuke iz kompota. Ako je za djecu, dodati žličicu meda ili gustog prirodnog soka od jabuka ili naranče!Također možemo posipati sa žličicom kakaa. Možete kombinirati razno  svježe voće! (Radionica Udruge, 2006.) 

Okruglice od riže sa smokvama i bademima 

Namirnice: Integralna riža: 1 šalica nekuhane;Suhe smokve: 1 šalica;Bedemi: ¼ šalice;Suncokretove sjemenke: ½ šalice; brašno rogača: 3 žlice; 

Način pripreme:

Integralnu rižu  namočiti preko noći, te skuhati. Suhe smokve narezati na kockice te također namočiti ili lagano prokuhati. Kada su kuhane, vodu odlijati te smokve spasirati u kašu. Vodu od kuhanja smokvi po potrebi dodavati, kako u smokve tako i u krajnju smjesu. Suncokret i bademe prepržiti na suhoj tavi. Suncokret samljeti u potpunosti, a bademe usitniti.Sve zajedno pomiješati, oblikovati kuglice te uvaljati u brašno od rogača.  

Kuskus s narančom 

Namirnice: Kuskus: 1 šalica suhog;Naranča: 3 kom;Slad: 2 žlice;Crna čokolada: 1 red;Cimet; 

Način pripreme: Naranče razrezati, te iscijediti sok iz njih. U narančinom soku otopiti slad, te preliti po kuskusu, dodati cimet i po potrebi vodu te ostaviti da kuskus omekša. Kad je kuskus omekšao sa žlicom napuniti izdubljenje polovice naranča. Posuti sa ribanom crnom čokoladom. 

Krema od banana i avokada 

Namirnice: Banane: 5 kom;Avokado: 1 kom; Slad: 1 žlica; Muškatni oraščić: 

Način pripreme:

Avokado oguliti i odvojiti od koštice, na narezati na manje komade. Banane oguliti, narezati te zajedno sa avokadom spasirati. Dodati slad i muškatni oraščić.  

Torta od prosa 

Namirnice: 1 šalica prosa;100 ml sojinog vrhnja;10 suhih šljiva, suhih smokava, datulje, marelice;3 žlice džema od brusnica ili šnitice ananasa (konzerva ili svjež); 

Način pripreme:

Skuhati šalicu prosa. Unutra dodati sojino vrhnje, zatim dodati svo isjeckano suho voće. Nježno promiješati. Poklopiti da se sve zajedno prožme, istresti u jedan kalup, zagladiti. Na vrhu namazati džem ili poslagati ananas. Ako je slučajno ispalo presuho, dodati sok od jabuke (prirodni). 

Muss od suhih šljiva sa kokosom i lješnjacima 

Namirnice: Suhe šljive: ½ kg bez koštica;Lješnjaci : 10 dkg;Kokosovo brašno: 4 žlice; 

Način pripreme:

Suhe šljive namočiti u vodi preko noći, te ih spasirati. Kokosovo brašno i umiješati u pasirane šljive. Lješnjake prepržiti na suhoj tavi i samljeti. Poslužiti u čaši, na način da se na vrh pospu mljeven lješnjaci.   

Prijedlog  ostalih recepata sa stranica weba Udruge (Recepti/Deserti):

 

Biskupski kruh;

Rombići od maka; 

Roščići od lješnjaka za svaku priliku; 

Kiflice od raženog brašna; 

Slatko od celera;

Univerzalno tijesto od jogurta;

Biskvitni kolač “Bibica”;

Paprenjaci;    

Uppt, 08.12.2011.

Uppt, Up Dated, prosinac 2015.

 

 

Prehrana dr. Johanna Budwig, Radionica br. 5

Radionica kuhanja br. 5.

Datum: 19.11.2011.(subota)

TEMA RADIONICE: „Prehrana prema dr. Johanni Budwig“

Snaga kvalitetne i osnažujuće hrane koja podiže imunitet oboljele osobe od kardiovaskularnih, autoimunih, alergijskih i tumorskih bolesti.

Predavanje Udruge "Prirodna medicina"

Predavač: Darko Vujnović

Voditelj radionice: Irena Švenda i Sonja Njunjić;

Asistenti: Tea Tošić, Biserka Flajpan;

Izrada bookleta Radionice: Mirela Vidović

 

 

Dr. Johanna Budwig

Dr. Johanna Budwig (30. rujna 1908. - Freudenstadt 19. svibnja 2003.), njemačka kemičarka i izumiteljica papirne kromatografije za masnoće u krvi, znanstvenica, doktorica kemije i fizike (7 puta nominirana za Nobelovu nagradu), provela je više od pola svog života u objašnjavanju svijetu jednostavne istine - kako se višestruko nezasićene masne kiseline (poput onih koje nalazimo u lanenom ulju), u kombinaciji s kvalitetnim bjelančevinama (koje omogućavaju esencijalnim mastima lakšu topivost) suprotstavljaju nakupljenim toksičnim tvarima u svim tkivima.

 

PRIJEDLOG PRIPREME JELA ZA RADIONICU: 

1.  Izrada osnovne smjese svježeg kravljeg sira i lanenog ulja;

2.  Izrada „Oleoluxa“ (smjesa kokosovog i lanenog ulja);

3.  Izrada začinske soli;

4.  Izrada „Budwig majoneze“;

5.  Kuhana heljda u zrnu  pomiješana s Oleoluxom;

6.  Dalmatinska riža  sa Oleoluxom;

7.  Kuhani krumpir sa češnjakom, Oleoluxom i začinskom soli;

8.  Salata od celera;

9.  Pečeno povrće u pećnici bez ulja;

10.Razne salate (sirove ili kratko kuhane od raznog povrća);

11.Desert Linovita;

12.Napitak Linomel;

13.Biljni čajevi i napitci;    

1. Izrada osnovne smjese svježeg kravljeg sira i lanenog ulja; 

Priprema:

1a)  - u osnovnu smjesu se dodaju slani sastojci (paradajz, paprika, krastavci, cikla, celer, svježi ili kiseli kupus),  zatim se dodaju začini kao što je papar, čili paprika, hren, kurkuma, curry, đumbir i razne druge zdrobljene sjemenke poput lana, piskavice, sikavice, kima, komorača i sl.

1b ) - u osnovnu smjesu se dodaju slatki sastojci: sezonsko voće, orašasti zdrobljeni plodovi, med, voćni sokovi, smjese meda i zdrobljenih sjemenki lana, crnog kima, konoplje -  tzv. "Linomel muesli". 

2. Izrada Oleoluxa (smjesa kokosovog i lanenog ulja);  

Priprema:

Smjesa kokosovog i lanenog ulja, češnjaka i luka. Služi kao masnoća koja može duže vrijeme stajati u frižideru! 

3. Izrada začinske soli; 

Priprema:

Razne začinske trave (lovor, mažuran, mravinac, matičnjak, ružmarin i sl.) samelju se u mlincu ili multipraktiku i pomiješaju sa solju (morskom, himalajskom). 

4. Izrada "Budwig majoneze";

Priprema:

U multipraktiku se pomiješa svježi kravlji sir, laneno ulje, senf, limun, začinska sol (tako da dobijemo jednoličnu kremu). Spremimo u posudice i služi nam kao prilog jelima od povrća. 

5. Kuhana heljda u zrnu  pomiješana s Oleoluxom; 

Priprema:

Skuhana i ohlađena heljda pomiješa se sa dodatkom Oleoluxa (kokosovo i laneno ulje) te dodaju začini po izboru. 

6. Dalmatinska riža sa Oleoluxom;

Priprema:

Kuhana riža pomiješa se sa Oleoluxom uz dodatak ljutih začina (kurkuma, curry, đumbir). 

7. Kuhani krumpir sa češnjakom, Oleoluxom i začinskom soli; 

Priprema:

Kuhani krumpir propasiramo, dodamo češnjak, Oleolux i začinsku sol.

 8. Salata od celera;
Priprema:

Kuhani korijen celera narežemo na kockice i začinimo sa mješavinom sojinog umaka, češnjaka i začinskom soli. 

9.  Pečeno povrće u pećnici bez ulja; 

Priprema:

U protvan narežemo povrće (patlidžane, rajčice, paprike i sl.) dodamo začinsku sol , te stavimo peći u pečnicu bez dodatka masnoća. Nakon što se povrće ispeče i ohladi začinimo ga maslinovim uljem. 

10. Razne salate (sirove ili kratko kuhane od raznog povrća); 

Priprema:

Razne sirove salate (zelje, paprika i sl.) ili kratko kuhane (al dente) i samo pofurene vrućom vodom (brokula, blitva, špinat, korabica, poriluk, kopriva i sl.) začinimo maslinovim, bučinim ili lanenim uljem, te dodamo začinsku sol i jabučni ocat. 

11. Desert Linovita; 

Priprema:

Desert sačinjen od zakuhanog soka od ribizla ili grožđa, s otopljenim agar-agarom, te dodan sir, laneno ulje, med i rum, koji potonu ispod razine tekućeg soka i koji se hlađenjem želatinizira. 

12. Napitak Linomel; 

Priprema:

Linomel (samljevene lanene sjemenke umiješane u med) pomiješamo sa šampanjcem, stavimo u frižider i pijemo kao piće dobrodošlice!

Linomel je proizvod koji je kreirala i patentirala dr. Budwig, a sastoji se od usitnjenih lanenih sjemenki, manje količine meda i malo mlijeka u prahu, koji se prekrije svježim sezonskim voćem, a na njega se stavi krema od svježeg kravljeg sira, lanenog ulja, malo mlijeka i meda. 

13. Biljni čajevi i napitci; 

Kao napitak preporučuje se biljni čaj od metvice, šipka ili sljeza zaslađen medom, a povremeno je dozvoljena i šalica crnog čaja. Od ostalih napitaka preporučuju se sokovi od kiselog kupusa (rasola) prije doručka, svježe iscijeđeni povrtni i voćni sokovi (bez dodatka šećera) tijekom dana. Takkođer se preporučuju sokovi od svježeg voća i povrća u raznim kombinacijama (tzv. smoothi napitci).Mala čaša vina je dozvoljena, ali treba izbjegavati likere.

 Preporuka Udruge za jednostavne ali zdrave sokove (smoothie) od voća i povrća 

Poznato je da svi zeleni sokovi sjajno djeluju na probavu, a osobito kopriva kad želimo snažnije čišćenje  (detoksikaciju organizma). Količina koprive određuje „jačinu“ napitka tako da ga možemo raditi i u blažoj varijanti, a isto tako u raznim kombinacijama i varijacijama. Cilj je u svakom slučaju da se organizam nahrani i vitaminizira.Mogućnostima nema kraja ... Ako imate kruške, one daju finu teksturu i odlično hrane. Može se tkoristiti ili jabuka ili neki drugi citrus u kombinaciji sa bananom. Naravno, može i sve troje... 

A pravo otkriće nam je bio kakao u zrnu koji se može nariban dodati za energetski i okusni boost. 

Što je „Smoothie“!? 

To je ukusan, zdrav i osvježavajući napitak, mješavine svježeg voća uz dodatke drugih namirnica. Uz voće i povrće najčešći dodaci su smrznuti jogurt, med, kockice zamrznutog ledenog čaja, mlijeko (najčešće sojino),  te sjemenke (lanene, laneno ulje, sezamove i suncokretove). Takvi sokovi su pravi izvor istraživanje raznih kombinacija okusa i gustoća, pa glavne sastojke birajte prema vlastitim afinitetima. Ako izbjegavate mlijeko, izmiksajte sastojke s izvorskom ili mineralnom vodom.        

Smoothie 1) 

Svježe koprive, banaka, sok od jabuke (najbolje svježe iscijeđen), malo vanilije (prave, sastrugane sa štapića), malo cimeta, med.Sve zajedno staviti u blender, dobro izmiksati i popiti.   

 Smoothie 2) 

Svježa blitva, banana, sok od tri mandarine ili jedne naranče; malo naribanog đumbira. Sve  staviti u blender, dobro izmiksati i popiti!  

Preporuka:

Količine odredite sami. Najbolje napraviti količinu za dva puta, da se popije u kratkom vremenu, jer nije dobro da stoji s obzirom da voće oksidira i time napitak gubi svoju kvalitetu.  

Savjeti: Sonja Njunjić

Predsjednica Udruge i voditeljica Radionice;

Uppt, studeni 2011. 

Pojmovi vezani uz prezentaciju  

Agar- agar 

Agar - agar  je prah koji se dobiva ekstrakcijom i sušenjem sluzaste tvari, koju dobijemo preradom morske trave  Gelidium. Na tržištu se pojavljuje u obliku suhog praška bijele do svijetlo žute boje. Boja ovisi o stupnju čistoće. Agar se koristi kao dodatak hranjivim podlogama na kojima se u sterilnim uvjetima uzgajaju biljne ili bakterijske kulture. Agar ujedno zadržava  vlagu, a kad se pomiješa sa vodom dobije se mekani gel (želatina).

Oleolux: 

Mješavina kokosovog i lanenog ulja 

Linomel: Linomel je proizvod koji je kreirala i patentirala dr. Budwig, a sastoji se od usitnjenih lanenih sjemenki, manje količine meda i malo mlijeka u prahu, koji se prekrije svježim sezonskim voćem, a na njega se stavi krema od svježeg kravljeg sira, lanenog ulja, malo mlijeka i meda. 

Linovita; Desert sačinjen od zakuhanog soka od ribizla ili grožđa, s otopljenim agar-agarom, te dodan sir, laneno ulje, med i rum, koji potonu ispod razine tekućeg soka i koji se hlađenjem želatinizira.  

Smoothie“ 

To je ukusan, zdrav i osvježavajući napitak, mješavine svježeg voća uz dodatke drugih namirnica. Uz voće i povrće najčešći dodaci su smrznuti jogurt, med, kockice zamrznutog ledenog čaja, mlijeko (najčešće sojino),  te sjemenke (lanene, laneno ulje, sezamove i suncokretove).

ELDI ulja

Eldi ulja sadrže elektronski sustav koji aktivira respiratorne (disajne ) funkcije stanica. Eldi ulja pomažu aktivno kod stvaranja hemoglobina za stvaranje krvnih stanica i pločica. 

Lipoproteini 

Kad se esencijalne masne kiseline povežu u esencijalnim aminokiselinama, ono što nastane nazivamo LIPOPROTEINI.    

 

Salate, Radionica br. 6

RADIONICA KUHANJA (br.6)

Datum: 24.11.2011.(četvrtak);

TEMA RADIONICE: "SALATE“ ;

 Voditelj radionice: Irena Švenda i Sonja Njunjić;

Asistenti: Tea Tošić, Biserka Flajpan;

Izrada bookleta Radionice: Mirela Vidović 

FOTOGALERIJA

Salate kao prilozi, ali i kao zasebni obroci!                                                                                  

Malo kalorija, puno zdravlja! 

Nekada je proljeće nagovještalo dolazak lisnatog povrća, no danas su tijekom godine dostupne različite vrste, iz različitog uzgoja, što obogaćuje naše tržnice! Stoga je svako godišnje doba, a pogotovo zimsko, idealno je kako bismo naš organizam pripremili za povećane aktivnosti i napore, te ga održavali u dobroj formi, opskrbljujući ga vrijednim nutrijentima, a da pri tome ne narušimo našu tjelesnu težinu, ili da bismo održavali poželjnu. 

To se prije svega odnosi na sve one koji svoju prehranu reduciraju bilo u smislu bilo u smislu ukupne količine unesene energije, primjenjujući neke od programa smanjenja tjelesne težine. U prosjeku svo zeleno povrće i različite salate (endivija, rikula, potočarka, špinat, blitva) u prosjeku na 100 grama sadrže cca 25-40 kcal! 

PRIPREME ZA RADIONICU 

 

Udruga je kroz tematsku radionicu polaznicima pripremala salate koje se dobiju kombiniranjem namirnica različitih prehrambenih vrijednosti, ovisno o sastojcima, a koje se mogu pripremati kao salate zasebno ili mogu biti prilozi uz različita jela.

Na taj način kroz radionicu, kulinarski smo se odmakli od tradicije, te polaznicima ponudili nove okuse i načine priprema namirnica iz svakodnevne prehrane.

Danas nije neobično, već je postalo pravilo, da se salate rade u kombinaciji sa zelenim i korjenastim povrćem, mahunarkama, raznim žitaricama i sjemenkama u kombinaciji sa posnim sirom, a sve u smislu zdrave i preporučene prehrane.

Zelene salate (vidi u namirnice Salate), korištene su kao dodatak salatama koje je radionica ponudila polazniciZa ovu radionicu odabrali smo nekoliko raznovrsnih recepata za pripremanje salata, s različitim mogućnostima kombinacija i varijacijama.  

 

Važne napomene: 

U svijetu začina važno je napomenuti da salate uvijek treba začiniti i smiješati u posljednji čas, tj. neposredno prije iznošenja na stol, radi toga da ne povene, već ostane svježa i čvrsta. 

Kako su zelene salate bogate vitaminima A i C, listove je najbolje upotrijebiti odmah nakon ubiranja jer se njihov okus i hranjiva vrijednost brzo izgube. Ukoliko želite spremiti višak salate i na par dana, najbolje je salatu temeljno očistiti i osušiti, te čuvati na hladnom i zračnom mjestu. Izbjegavati plastične vrečice jer one navlače vlagu i potiču truljenje!


RECEPTI RADIONICE: 

Meksička salata;

Salata od poriluka;

Salata od cikle i celera;

Salata od celera i žitarica;

Salata od brokule i cvjetače;

Salata od purećih prsa sa radičem;

Salata od mozzarelle i rikule;

Brokula sa plodovima mora;

Salata od zelene leće i kineskog kupusa;

Salata od kiselog kupusa sa orasima;  

ZAKLJUČAK

Ljudi koji vode brigu o svom zdravlju, prvenstveno kroz prehranu, znaju da najviše ljekovitih kemikalija sadrže biljke!Bez lisnatog zelenog povrća i salata ne bi smio proći nijedan dan. Zato, želite li jesti zdravije, jedite lisnate biljke jačih boja, koje već na prvi pogled djeluju moćnije. 

Činjenica je da su brojna istraživanja i praktični rezultati pokazali da su salate i povrće u prehrani nužni zbog zadovoljavanja osjećaja sitosti i bogatstva okusa kao i nutrijenti iznimno potrebni našem organizmu zbog svog sadržaja i mogućnosti da ih konzumiramo svježe, a time i osiguravamo zdrav i  kvalitetan život. Dapače, planiranjem i zamjenom obroka sa salatama (ili dopunom) smanjit ćemo prekomjernu težinu!   

Uppt, 22.11.2011.

Sendviči i namazi, Radionica br. 4

RADIONICA KUHANJA (br.4)

Datum: 10.11.2011.(četvrtak)

TEMA RADIONICE: „Sendviči i namazi”;

Voditelj radionice: Irena Švenda i Sonja Njunjić;

Asistenti: Tea Tošić, Biserka Flajpan;

Izrada bookleta Radionice:  Mirela Vidović;

 

Ljetni dvobroj časopisa Zdrav život br. 110-111/od 2012.g.

 

Izbor teka: Sendviči i namazi

Općenito o sendvičima i namazima

Bitno je naglasiti da se svaki recept za namaz ili sendvič može prilagoditi pojedinačnim ukusima, ali isto tako je moguće eksperimentirati, jer priprema namaza i sendviča je svakako stvaralački čin i “umjetnost” u današnjem kulinarstvu!  

Kroz ovu radionicu upoznat ćemo Vas s nekoliko interesantnih i zanimljivih sendviča i namaza, koji možda obogate vašu kuhinju, a Vama daju ideju za kreiranje vlastitih jela! 

Namaz od luka

Sastojci: 4 crvena luka;1 žličica šećera;1 žličica maslaca; 

Priprema:  Luk oguliti I nasjeckati, te staviti pirjati na maslac. Po potrebi podlijevati vodom, a kada omekša dodati šećer I muškatni oraščić i na staviti pirjati, te dalje podlijevati vodom po potrebi.Poslužiti sa kockicama kukuruznog kruha. 

Namaz od graha 

Sastojci: Šalica kuhanog graha;1 luk kratko pirjan;1 paprika kratko pirjana;1 češanja češnjaka;Crni papar;Pimet;1 žlica bućinog ulja;Sol; 

Priprema:  Grah namočiti preko noći te skuhati. Narezan luk I paprika kratko popirjati, te sve zajedno spasirati. Dodati začine i ulje te pomiješati. 

Namaz od patliđana 

Sastojci: 1 patliđan;2 žlice maslinovog ulja;1 žlica jabučnog octa;Bosiljak, papar, sol; 

Priprema: Patliđan narezati na kockice te kratko popirjati ili skuhati u minimalno vode. Dodati ostale sastojke i spasirati.Poslužiti sa kriškama tostiranog integralnog kruha. 

Sendviči od korabice  

Sastojci: 1 korabica, 10 dkg pureće salame – dimljenje, namaz od slanutka, zelena salata;

Priprema: Korabicu narezati na tanke ploške, poput kriški kruha. Kriške korabice premazati namazom po želji, de dodati list zelene salate i list pureće salame. 

Ostali recepti iz naše Radionice:

 

 

 

Namaz od bakalara sa komoračem;

Namaz od slanutka za doručak;

Namaz od soje;

Avokado namaz;

Lagana majoneza;

Namaz od mladog sira i maslina;

Namaz od batata i prosa;

Namaz od bučinih sjemenki;

Tapanada (namaz od maslina);

Sendviči od začinskog bilja;

Uppt, studeni 2011.